Apartman Yöneticisi Aidat Öder mi?

💡 Hızlı Cevap: Apartman yöneticisi aidat öder mi? Kat maliki yönetici aidattan muaf mı? KMK Madde 20 ve Yargıtay kararlarına göre durum.

Evet, öder. Yönetici olmak aidat ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Yasal Dayanak

KMK Madde 20: "Her kat maliki ortak giderlere katılmak zorundadır." Yönetici de kat maliki ise bu kurala tabidir. Yöneticilik görevi aidat muafiyeti sağlamaz.

Yargıtay Kararları

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin yerleşik içtihatları: "Yöneticinin kat maliki olması, onu ortak gider ödeme yükümlülüğünden kurtarmaz. Yöneticilik ayrı bir görevdir, huzur hakkı alabilir ancak bu aidat ödeme borcunu etkilemez."

Huzur Hakkı vs Aidat

Huzur HakkıAidat
Yöneticiye yaptığı iş için ödenirOrtak giderler için herkesten toplanır
Genel kurul kararıyla belirlenirİşletme projesiyle belirlenir
Yönetici alırYönetici de öder

KMK Madde 40: Kat Maliki Yöneticinin Muafiyeti

Kat maliki olan yöneticinin durumu, dışarıdan atanan profesyonel yöneticiden farklıdır. KMK Madde 20 uyarınca her kat maliki ortak giderlere katılmak zorundadır; yönetici olmak bu borcu kaldırmaz. Ancak KMK Madde 40'ın son fıkrası kat maliki yöneticiye bir kolaylık tanır:

📜 KMK Madde 40: "Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağını, katılacaksa ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz."

Burada iki ayrı kavramı ayırmak gerekir. Ortak giderler; kapıcı, bahçıvan ve bekçi ücretleri, sigorta primleri, ortak yerlerin bakım-onarım giderleri ve ortak tesislerin işletme giderleridir (KMK md. 20). Normal yönetim giderleri ise yönetim işinin yürütülmesine bağlı giderlerdir. Muafiyet, yöneticinin emeğinin karşılığı olarak tanınan bir ayrıcalıktır; su, elektrik, asansör bakımı gibi fiili giderleri kapsamaz. Yani kat maliki yönetici aidatın tamamından değil, yalnızca kendine düşen yönetim gideri payının yarısından muaf olabilir.

Muafiyet Durumları ve İstisnalar

Kimin ne kadar aidat ödeyeceği, yöneticinin kat maliki olup olmamasına ve genel kurulun aldığı karara göre değişir:

DurumAidat / ortak gider öder mi?Dayanak
Kat maliki yönetici (karar yok)Öder; normal yönetim giderinin yarısından muafKMK md. 40 son fıkra
Kat maliki yönetici (GK muafiyet kararı)Genel kurul kararına göre tam veya kısmi muafKMK md. 40
Dışarıdan atanan profesyonel yöneticiAidat ödemez (kat maliki değildir), ücret alırKMK md. 34, 40
Kiracı yöneticiAidat ödemez, ancak kira borcu devam ederKMK md. 18, 22
Yöneticinin eşi veya akrabası kat malikiyseO kişi kendi dairesi için öderKMK md. 20

Mersin'deki uygulamada çoğu apartman bu muafiyeti genel kurulda ayrı bir madde olarak karara bağlar. Karar alınmazsa kanundaki yarı muafiyet hükmü kendiliğinden uygulanır. Kararın kapsamı ne olursa olsun, muafiyet yalnızca yönetim gideri payını etkiler; aidatın geri kalanı ve gecikme tazminatı yönetici için de aynen işler.

Mezitli'de yönettiğimiz bazı apartmanlarda genel kurul, yöneticinin yönetim payından tamamen muaf tutulmasına karar veriyor; kiminde ise yarı muafiyet kanun hükmü olarak uygulanıyor. İki durumda da kararın karar defterine işlenmesi ve işletme projesinde gösterilmesi, sonraki denetimde sorun çıkmaması için şarttır.

Yönetici Ücreti (Aylığı) Aidattan Ayrı Bir Giderdir

Yönetici ücreti ile aidat birbirine karıştırılmamalıdır. Yönetici ücreti (huzur hakkı), yöneticiye yaptığı iş karşılığı ödenen ayrı bir giderdir ve KMK md. 20 uyarınca ortak gider sayılır; bütün kat malikleri buna arsa payları oranında katılır. Aidat ise her kat malikinin kendi payına düşen toplam gider payıdır. Yönetici kendi dairesi için aidat öderken, yönetici ücretinden de payına düşen kısmı karşılar.

Pratik Örnek: 10 Daireli Bir Apartman

Mersin'de 10 daireli bir apartman düşünelim. Yönetici 5 numaralı dairede oturuyor ve aylık aidat 1000 TL. Genel kurul, yöneticinin normal yönetim giderlerinin yarısından muaf tutulmasına ayrıca karar vermedi. Bu durumda yönetici aidatın tamamını öder ancak KMK md. 40 uyarınca kendine düşen normal yönetim gideri payının yarısını ödemez. Muafiyet yalnızca yönetim gideri kalemini etkiler; su, elektrik, asansör ve temizlik payı aynen tahsil edilir. Genel kurul açıkça "yönetici aidat ödemesin" derse, ancak o zaman yöneticinin payı diğer maliklere dağıtılır ve bu karar işletme projesinde gösterilir.

Profesyonel Yönetim Desteği

İmer Yönetim | Mersin'de 20 yıllık güven.

📋 Mersin'de Danışmanlık
✍️ Yazar: Onur Ummak & Nimet Aydın Ummak | 20+ yıllık profesyonel apartman ve site yönetimi tecrübesi. İmer Yönetim kurucuları.



Apartman ve site yonetimiyle ilgili guncel yazilarimizdan ilk siz haberdar olun.

Sıkça Sorulan Sorular

Yönetici aidatın tamamından muaf olabilir mi?

Tamamından değil. KMK Madde 40'a göre kat maliki yönetici, aksine karar yoksa yalnızca normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Bakım, onarım, sigorta gibi ortak giderler için payını öder. Genel kurul ayrıca bir muafiyet kararı alırsa o karar geçerli olur.

Dışarıdan atanan profesyonel yönetici aidat öder mi?

Ödemez. Kat maliki olmadığı için ortak gidere katılma borcu yoktur. Bunun yerine yönetim sözleşmesinde belirlenen ücreti alır.

Yönetici muafiyeti için genel kurul kararı şart mı?

Hayır. Karar alınmazsa kanundaki yarı muafiyet kendiliğinden uygulanır. Karar alınırsa muafiyetin kapsamı genel kurulun kararına göre belirlenir.

Muafiyet aidat borcunu tamamen siler mi?

Silmez. Muafiyet yalnızca yönetim gideri payını etkiler. Geciken aidat borçları için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı (KMK md. 20) ve icra takibi yönetici için de geçerlidir.